Kruche ciasto z budyniem i jabłkami

Szpileczki i babeczki
Kruche ciasto z budyniem i jabłkami
Ciasto;
2 szklanki mąki pszennej,
200 g masła,
1 jajko,
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Pozostałe składniki;
3 budynie śmietankowe (po 35 g każda),
4 łyżki cukru,
3,5 szklanki mleka,
4-5 dużych jabłek.

Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i szybko zagniatamy ciasto.

Dzielimy na dwie części.


Ciasto owijamy w folię spożywczą i chowamy o lodówki na 1 godzinę.

Do rondelka wlewamy 3 szklanki mleka i wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia. 


Do pozostałego mleka wsypujemy proszek budyniowy, mieszamy.

Wlewamy do mleka, cały czas mieszamy aż powstanie gęsta masa. Gdy budyń zacznie się gotować zdejmujemy z palnika.

Jabłka obieramy i kroimy w piórka.


Na blaszkę 20/30 cm wykładamy jedną część ciasta.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy 10-15 minut.

Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka, budyń i drugą części ciasta.

Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies