Bułeczki z jagodami (jagodzianki ) na śmietance

Szpileczki i babeczki

Bułeczki z jagodami (jagodzianki ) na śmietance
4,5szklanki mąki,
100 g cukru,
20 g drożdży,
2 jajka,
1,5 szklanki śmietanki 18%,
50 g rozpuszczonego masła,
300 g jagód,
2-3 łyżki cukru (do jagód).
  1. Drożdże kruszymy do miski. Wsypujemy cukier, cukier waniliowy i wlewamy lekko podgrzaną śmietankę. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

  2.  Jagody mieszamy z cukrem.

Z ciasta rwiemy kawałki wielkości większej mandarynki i robimy kulkę, lekko spłaszczamy wykładamy łyżkę jagód, zlepiamy tworząc kulkę.Wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia.

  1. Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.

     

  2. Upieczone polewamy lukrem lub posypujemy pudrem.
  3. Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies