Ciasto pistacjowo – malinowe na zimno

Szpileczki i babeczki

Ekspresowe ciasto na biszkoptach z masa pistacjową, ciastem kataifi i malinami. Przepyszne, odpowiednio słodkie i orzeźwiające.

SKŁADNIKI:

  • 200 g biszkoptów podłużnych,
  • 200 g ciasta kataifi,
  • 400 g kremu pistacjowego,
  • 500 ml śmietany 30 %,
  • serek mascarpone,
  • 2 galaretki malinowe + 300 ml wody,
  • 2 galaretki malinowe + 500 ml wody,
  • około 600 g malin.

WYKONANIE:

Na początku przygotowujemy galaretki.

Dwie galaretki rozpuszczamy w 300 ml wody i pozostawiamy do całkowitego przestudzenia (dodamy do masy śmietankowej). Kolejne dwie rozpuszczamy w 500 ml wody i również zostawiamy do przestudzenia (wlejemy na maliny).

Do kremu pistacjowego dodajemy ciasto kataifi i dokładnie mieszamy.

Na blaszkę wykładamy podłużne biszkopty. Na biszkopty masę pistacjową.

Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy przestudzoną galaretkę ( 300 ml).

Wlewamy na blaszkę. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Następnie układamy maliny i zalewamy galaretką ( 500 ml).

Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego przestudzenia.

Smacznego 🙂

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies