Paszteciki z pieczarkami i serem to idealny dodatek do barszczu czerwonego lub jako przystawka z sosem czosnkowym.
Przygotowanie pasztecików jest bardzo proste, a smak zniewalający.
SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 450 g mąki,
- 20 g drożdży świeżych,
- 150 ml ciepłej wody,
- 3 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/2 łyżeczki soli.
FARSZ:
- 500 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 3-4 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- około 200 g startego sera mozzarella,
- czarnuszka do posypania pasztecików.
WYKONANIE:
Do miski kruszymy drożdże, wsypujemy cukier, łyżkę mąki i wlewamy ciepłą wodę. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.
Następnie do zaczynu dodajemy mąkę, sól i olej. Zagniatamy ciasto, następnie odstawiamy na 1 godzinę aby ciasto podrosło.
Pieczarki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce i dużych oczkach.
Cebulę i czosnek obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Na patelnie wlewamy olej, rozgrzewamy.
Wrzucamy pieczarki, cebulę i czosnek. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Smażymy na średnim ogniu, aż wszystko ładnie zmięknie.
Odstawiamy do przestudzenia.
Ciasto dzielimy na 3 części, i wałkujemy na prostokąt około 1 cm grubości.
Farsz również dzielimy na 3 części.
Na ciasto wykładamy jedną część farszu, posypujemy serem i zwijamy w rulon.
Tak przygotowujemy każdą część.
Rulony kroimy na kawałki około 5 cm. Wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem i mąką.
Paszteciki możemy dodatkowo posypać czarnuszką.
Pieczemy 35-40 na złoty ładny kolor.
Podajemy z sosem czosnkowym lub czerwonym barszczem.