Przepyszna, ekspresowa drożdżówka bez użycia miksera i rąk. Wszystko mieszamy łyżką przekładamy na blaszkę i czekamy aż się upiecze.
Idealne ciacho na lato ze świeżymi truskawkami i słodką kruszonką.
SKŁADNIKI:
ZACZYN:
- 45 g świeżych drożdży,
- łyżka cukru,
- 100 ml mleka,
CIASTO:
- 3/4 szklanki cukru,
- 250 ml szklanki ciepłego mleka,
- 150 g miękkiego masła,
- 2 jajka,
- 4 1/3 szklanki mąki tortowej.
KRUSZONKA:
- 100 g mąki,
- 40 g cukru,
- 100 g masła.
DODATKOWO:
- około 1 g truskawek,.
WYKONANIE:
Do miski dodajemy kruszymy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru i wlewamy 100 ml ciepłego mleka. Całość mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut.
Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki czyli cukier, ciepłe mleko, rozpuszczone masło, jajka i mąkę.
Wszystko mieszamy łyżką, najlepiej drewnianą.
Ciasto odstawiamy na 1-1,5 godzinę aby podrosło.
Następnie przekładamy do blaszki 24×24 cm.
Na ciasto układamy truskawki.
Zimne masło, cukier, i mąkę wrzucamy do miski i robimy kruszonkę.
Posypujemy po truskawkach.
Drożdżówkę pieczemy 45 minut w 180 stopniach góra dół.
Smacznego 😉