Ekspresowe rogaliki z 4 składników

Szpileczki i babeczki

Przesmaczne kruche rogaliki z tylko czterech składników. Kilka podstawowych składników i fajne rogaliki gotowe. Rogaliki najlepiej smakują jeszcze ciepłe i obtoczone w cukrze pudrze. Przepisem zainspirowałam się od Asi z bloga słodkosłodka. Wpadajcie do niej ma mnóstwo wspaniałych przepisów.

Jak nie macie pomysłu na szybkie słodkości do kawki do róbcie te rogaliki na prawdę są mega smaczne i szybkie w przygotowaniu 😉

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 1 szklanka oleju,
  • 4 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 200 g marmolady różanej.

DODATKOWO :

  • cukier puder do obtaczania.

WYKONANIE:

Wodę gazowaną oraz olej wlewamy do miski i mieszamy ze sobą łyżką rózgową. Następnie wsypujemy mąkę. Całość zagniatamy. Ciasto na początku może trochę lepić się do rąk, ale chwila zagniatania i łatwo odchodzi od dłoni.

Ciasto owijamy w folię spożywczą lub wkładamy do reklamówki do żywności i chowamy do lodówki na minimum 30 minut.

Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie lub więcej części w zależności od tego jak nam wygodniej będzie wałkować. Ja wałkuje na prostokąt mniej więcej na 0,5 cm.

Ciasto smarujemy marmoladą. Następnie wycinamy trójkąty.

Możemy również wycinać koła i następnie na trójkąty.

Następnie zwijamy szerszą częścią do przodu tworząc rulonki. Rogi zwijamy ku sobie.

Tak przygotowane rogaliki wykładamy ba blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia.

Rogaliki pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach góra dół.

Jeszcze ciepłe rogaliki obtaczamy w cukrze pudrze.

Rogaliki gotowe 😉

Zapraszam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku rogalików 😉

Rogaliki najlepiej smakują jeszcze ciepłe dlatego warto przygotować je z podwójnej porcji 😉

Życzę udanych wypieków 🙂

Gosia 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies