Przesmaczne kruche rogaliki z tylko czterech składników. Kilka podstawowych składników i fajne rogaliki gotowe. Rogaliki najlepiej smakują jeszcze ciepłe i obtoczone w cukrze pudrze. Przepisem zainspirowałam się od Asi z bloga słodkosłodka. Wpadajcie do niej ma mnóstwo wspaniałych przepisów.
Jak nie macie pomysłu na szybkie słodkości do kawki do róbcie te rogaliki na prawdę są mega smaczne i szybkie w przygotowaniu 😉
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka wody gazowanej,
- 1 szklanka oleju,
- 4 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 200 g marmolady różanej.
DODATKOWO :
- cukier puder do obtaczania.
WYKONANIE:
Wodę gazowaną oraz olej wlewamy do miski i mieszamy ze sobą łyżką rózgową. Następnie wsypujemy mąkę. Całość zagniatamy. Ciasto na początku może trochę lepić się do rąk, ale chwila zagniatania i łatwo odchodzi od dłoni.
Ciasto owijamy w folię spożywczą lub wkładamy do reklamówki do żywności i chowamy do lodówki na minimum 30 minut.
Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie lub więcej części w zależności od tego jak nam wygodniej będzie wałkować. Ja wałkuje na prostokąt mniej więcej na 0,5 cm.
Ciasto smarujemy marmoladą. Następnie wycinamy trójkąty.
Możemy również wycinać koła i następnie na trójkąty.
Następnie zwijamy szerszą częścią do przodu tworząc rulonki. Rogi zwijamy ku sobie.
Tak przygotowane rogaliki wykładamy ba blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia.
Rogaliki pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach góra dół.
Jeszcze ciepłe rogaliki obtaczamy w cukrze pudrze.
Rogaliki gotowe 😉
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku rogalików 😉
Rogaliki najlepiej smakują jeszcze ciepłe dlatego warto przygotować je z podwójnej porcji 😉
Życzę udanych wypieków 🙂
Gosia 😉