Babka pomarańczowa to idealny wypiek na Świąteczny stół wielkanocny. Babka z tego przepisu wychodzi mięciutka i puszysta. Dodatek białej czekolady idealnie podkreśla delikatny pomarańczowy smak ciasta. Babka jest jednym z ulubionych ciast wypiekanych na święta. Pięknie prezentuję się na stole, możemy ozdobić w dowolny sposób.
SKŁADNIKI:
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 100 ml oleju,
- 250 ml soku z pomarańczy,
- 320 g mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Dodatkowo:
- biała czekolada,
- skórka pomarańczowa.
WYKONANIE:
Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy do momentu uzyskania jasnej puszystej masy. Następnie wlewamy olej. i delikatnie mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy mąkę oraz sok pomarańczowy. Sok możemy użyć gotowy z butelki lub wyciśnięty z pomarańczy.
Gdy już mamy przygotowane ciasto wlewamy je do formy. Moja forma ma 28 cm średnicy i jest z kominem. Forma powinna być wysmarowana masłem i posypana mąką.
Babkę pieczemy około 1 godziny do suchego patyczka w 180 stopniach góra dół.
Przygotowaną babkę ozdabiamy rozpuszczoną białą czekoladą oraz posypujemy skórką pamarańczową.
Babkę możemy udekorować w dowolny sposób.
Do przygotowania babki użyłam soku firmy CYMES.
Zachęcam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku Babki pomarańczowej.
Jeżeli przygotowałeś/aś Babkę pomarańczową z mojego przepisu wyślij mi zdjęcia z efektów pracy. Będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam je do wpisu 😉
Życzę udanych wypieków 😉
WPIS POWSTAŁ ZE WSPÓŁPRACĄ Z FIRMĄ CYMES.