Taratuszki rosyjskie to takie grubsze faworki smażone na oleju. Tak przygotowane faworki są puszyste i mięciutkie w środku, a na zewnątrz chrupiące. Delikatnie słodkie i smakowite. Faworki najlepiej smakują na świeżo. Przygotowanie ich nie jest skomplikowane, lecz ciasto jest bardzo delikatne. Polecam Wam przygotowanie takich fajnych faworków, od czasu do czasu można pozwolić sobie na taką fajna słodycz. Zapraszam również na obejrzenie filmiku z przygotowań krok po kroku taratuszek. Sami zobaczycie, że to nic to trudnego.
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka kefiru,
- 1 jajko,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka octu,
- olej do smażenia.
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML
WYKONANIE:
Do misy miksera wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, wbijamy jajko i wlewamy kefir naturalny oraz ocet. Całość miksujemy z końcówką haka. Możemy również zrobić to ręcznie. Jeżeli okaże się, że ciasto jest zbyt lepkie, to możemy dosypać więcej mąki. Przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 -30 minut aby odpoczęło.
Następnie ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Ciasto może się lepić więc możemy podsypywać mąką. Kroimy na prostokąty mniej więcej 4-5 cm x 8-9 cm. Po środku robimy nacięcie i zwijamy do środka.
Na patelnię wlewamy olej około 1 cm od dna patelni. Rozgrzewamy. Faworki smażymy na złoty kolor na średnim ogniu z obu stron.
Usmażone taratuszki wykładamy na ręcznik papierowy. Ostudzone faworki oprószamy cukrem pudrem.
Zapraszam również na filmik z przygotowań krok po kroku 😉
Jeżeli przygotowałeś/aś Taratuszki rosyjskie z mojego przepisu wyślij mi zdjęcie z efektów przygotowań będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam je do wpisu 😉
Życzę udanych wypieków.
Smacznego 😉
2 komentarze
pychota. Tyję od samego patrzenia, ale co tam 😉
😉