Francuskie ślimaki z szynką i serem

Szpileczki i babeczki

Francuskie ślimaki z szynką i serem to świetna propozycja na szybką przystawkę na imprezę. Takie ślimaki świetnie odnajdą się również na śniadanie czy kolację. Wystarczy uszykować ulubiony sos i świetne jedzonko gotowe. Takie roladki smakują również na zimno. Jeżeli szykujemy przyjęcie w domu, możemy roladki przyszykować szybciej. Przygotowujemy rulon, chowamy do lodówki i przed planowaną domówką wyjmujemy kroimy i do piekarnika. Z takimi ślimakami możemy fajnie eksperymentować np: zamiast szynki dodać salami lub usmażone filety z kurczaka. Możemy urozmaicić dodając paprykę, pieczarki, cebulę, kukurydzę lub inne ulubione dodatki. Przystawka szybka, prosta i przede wszystkim bardzo smaczna, a i dzieciakom zasmakuje jak zapakujemy do szkoły taki smakołyk. Zachęcam was również do obejrzenia filmiku z przygotowań potrawy. Przekonacie się, że przygotowanie ślimaków jest banalnie proste. A W y jakie przystawki wytrawne przygotowujecie z ciasta francuskiego ?

SKŁADNIKI:

  • 300 g ciasta francuskiego ( jedne opakowanie ),
  • 200 g sera żółtego ( może być z dodatkami np: bazylią i pomidorami),
  • 200 g szynki ( ja użyłam konserwowej, lecz może być dowolna ),
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 1 jajko,
  • ziarna sezamu.

WYKONANIE:

Wykonanie ślimaków francuskich jest banalnie proste, każdy sobie z tym poradzi.

Ketchup łączymy z majonezem. W zależności od tego jaką pikantność chcemy uzyskać ślimaczki używamy pikantny lub łagodny ketchup.

Następnie smarujemy przygotowanym sosem ciasto francuskie.

Kolejno układamy szynkę i ser po całości ciasta.

Zwijamy rulon dość ścisło.

Przygotowaną roladę możemy schować do lodówki, a następnie przed planowaną imprezą wyjąć i wykonać pozostałe czynności.

Następnie kroimy plasterki o grubości około 3 cm.

Przygotowane roladki układamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia.

Jajko mieszamy. Smarujemy ślimaczki za pomocą pędzelka rozmieszanym jajkiem.

Na koniec posypujemy ziarnami sezamu.

Ślimaki pieczemy 30 minut. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni góra dół. W zależności od tego jak piekarnik się nagrzewa najlepiej jest sprawdzać czy oby roladki zbyt mocno nie spiekły. Powinny mieć ładny złoty kolor.

Upieczone roladki podajemy z ulubionym sosem np: czosnkowym.

Zapraszam Was również do obejrzenia filmiku z przygotowania ślimaków francuskich z szynką i serem.

Jeżeli przygotowałeś/aś Francuskie ślimaki z szynką i serem pochwal się efektami pracy. Będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam do wpisu 😉

Życzę udanych wypieków 😉

Smacznego !

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies