Faworki/ chrusty

Szpileczki i babeczki
Faworki/ chrusty
4 żółtka,
1 łyżka spirytusu,
½ łyżeczki cukru,
½ łyżeczki soli,
5 łyżek śmietany 18% gęstej,
olej do smażenia.
cukier puder do posypania.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto.

Ciasto zbijamy drewnianym wałkiem około 15 minut(wałkiem uderzamy tak aby się spłaszczyło, następnie ponownie składamy i ponownie zbijamy wałkiem).

Ciasto wałkujemy bardzo cieniutko, kroimy na prostokąty ( mniej więcej 6×2 cm), następnie nacinamy na środku i przeciagamy jeden koniec.


Do głębokiej patelni wlewamy olej i rozgrzewamy.


Smażymy z obu stron na złoty kolor.


Usmażone posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego 😉


Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies