Oponki z czekoladą orzechową i kokosem

Szpileczki i babeczki


Oponki z czekoladą orzechową i kokosem
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
7 g drożdży suchych,
1 szklanka mleka, letniego,
3 żółtka,
1/3 szklanki drobnego cukru,
60 g masła, roztopionego,
czekolada orzechowa,
wiórka kokosowe,

Mąkę przesiewamy i mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i wgniatamy. Odstawiamy na ok 2 godziny aż podwoi objętość. 

Po tym czasie ciasto wałkujemy na ok 1 cm. Kubkiem wykrawamy kółka, na środku kieliszkiem robimy dziurkę. Oponki przykrywamy ściereczką na ok 15 minut. Po wyrośnięciu smażymy na rozgrzanym, głębokim tłuszczu z obu stron. 


Czekoladę rozpuszczamy i polewamy oponki. Posypujemy wiórkami kokosowymi.


Smacznego;)

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

2 komentarze

Patrycja 11 stycznia 2017 - 17:40

Ale fajne oponki, wyglądają jak amerykańskie pączki 😀

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 11 stycznia 2017 - 18:12

Są bardzo pyszne 😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies