Marcinek stracciatella

Szpileczki i babeczki
Marcinek stracciatella


ciasto
4 jajka (białka i żółtka osobno),
250 g masła lub margaryny,
1 szklanka cukru,
1 i 3/4 szklanki mąkipszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,


masa
2 śnieżki,
+ mleko ( 2 szklanki),
tabliczka mlecznej czekolady,
2 łyżki żelatyny,
Żółtka ucieramy z cukrem. Do żółtek dodajemy mąki i proszek do pieczenia i rozpuszczone masło. Białka ubijamy na sztywno. Łączymy białka z masą. Wszystko dokładnie i powoli mieszamy. 


Na blaszkę piekarnikową wykładamy papier do pieczenia. Ciasto dzielimy na 3. Wykładamy na całą blaszkę pierwszą cześć i pieczemy ok 10 minut w 180 stopniach. Od razu po upieczeniu kroimy na 2 części. 


To samo robimy z resztą ciasta. Śnieżkę przygotowujemy zgodnie z wskazówkami na opakowaniu.


Czekoladę trzemy na tarce o grubych oczkach i łączymy ze śnieżką. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i łączymy z masą. 


Przekładamy placki masą Zostawiamy masy na boki i wierzch ciasta, smarujemy. Posypujemy startą czekoladą. Chłodzimy. Smacznego ! 😉
😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

2 komentarze

Ania 29 marca 2018 - 14:34

Jakie wymiary formy?

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 31 marca 2018 - 09:14

39×31

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies