Sezon grillowy w pełno, dlatego podrzucam wam przepis na szybkie i smaczne piersi z kurczaka w boczku w aromatycznej marynacie.
Przygotowanie jest bardzo proste, a efekt mega smaczny.
Polecam Wam również przepisy na grillowe sałatki i surówki :
SURÓWKA NA GRILLA I NA OBIAD, SAŁATKA MAKARONOWA Z BROKUŁAMI I SEREM FETA.
SKŁADNIKI:
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka,
- ok 200 g boczku wędzonego w plastrach,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżka chrzanu delikatesowego,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżka wędzonej papryki słodkiej,
- 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią.
WYKONANIE:
Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze części. Jedną pierś na 4 części mniej więcej.
Do miseczki wrzucamy majonez, chrzan i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Następnie wkładamy mięso i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanego kurczaka możemy odstawić na godzinę do lodówki.
Po tym czasie kawałki kurczaka owijamy w boczku.
Przygotowane mięso grillujemy z obu stron na złoty kolor.
Tak przygotowane mięso możemy również upiec w piekarniku około pół godziny na złoty kolor w 180 stopniach góra dół lub usmażyć na patelni.
Smacznego 😉