Kruche ciasto z marmoladą i pianką
Ciasto;
400 g mąki pszennej,
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
200 g masła,
70 g cukru pudru,
5 żółtek,
1-2 łyżki lodowatej wody.
Pianka;
5 białek,
3 łyżki cukru,
1 budyń śmiatankowy,
0,5 szklanki oleju.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do miski z mąką dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na trzy części. Jedną część wykładamy na natłuszczona i posypaną mąką blaszkę.
Smarujemy marmaladą. Następnie na marmoladę wykładamy następną część ciasta.
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i budyń, miksujemy na najmniejszych obrotach. Na koniec małym strumieniem wlewamy olej, delikatnie miksujemy aż wszystko ładnie się połączy. Pianę wykładamy na ciasto.
Na wierzch wykładamy pozostałe ciasto.
Pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę.
Studzimy.
Smacznego 😉
6 komentarzy
Wygląda smakowicie 🙂
😉
Bardzo lubię takie ciasta 🙂 Super smacznie wygląda 🙂
😉
proste i pyszne:)
😉