Kruche ciasto z marmoladą i pianką

Szpileczki i babeczki

Kruche ciasto z marmoladą i pianką
Ciasto;
400 g mąki pszennej,
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
200 g masła,
70 g cukru pudru,
5 żółtek,
1-2 łyżki lodowatej wody.
Pianka;
5 białek,
3 łyżki cukru,
1 budyń śmiatankowy,
0,5 szklanki oleju.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do miski z mąką dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na trzy części. Jedną część wykładamy na natłuszczona i posypaną mąką blaszkę. 

Smarujemy marmaladą. Następnie na marmoladę wykładamy następną część ciasta. 


Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i budyń, miksujemy na najmniejszych obrotach. Na koniec małym strumieniem wlewamy olej, delikatnie miksujemy aż wszystko ładnie się połączy. Pianę wykładamy na ciasto. 


Na wierzch wykładamy pozostałe ciasto. 


Pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę. 


Studzimy. 


Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

6 komentarzy

gin 2 lipca 2017 - 09:28

Wygląda smakowicie 🙂

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 2 lipca 2017 - 14:23

😉

Odpowiedz
Chujowa Pani Domu 2 lipca 2017 - 09:55

Bardzo lubię takie ciasta 🙂 Super smacznie wygląda 🙂

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 2 lipca 2017 - 14:23

😉

Odpowiedz
Lena 2 lipca 2017 - 21:14

proste i pyszne:)

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 4 lipca 2017 - 17:22

😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies