Krokiety z grzybami, papryką i marchewką
Naleśniki;
2 szklanki mąki,
1 szklanka mleka,
1 szklank wody,
2 jajka,
szczypta soli,
2 łyżki oleju.
Farsz;
500 g grzybów leśnych,
1 duża cebula,
1 duża czerwona papryka,
2 marchewki,
2 zabki czosnku,
sól i pieprz,
1 łyżeczka ostrej papryki,
szczypta kurkumy,
1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
1 łyżeczka suszonej bazyli.
Dodatkowo;
2 jajka,
bułka tarta,
Olej do smażenia.
Naleśniki;
Jajka rozkłócamy, dodajemy stopniowo pozostałe składniki, i mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Smażymy cieniutkie placki na rozgrzanej patelni.
Farsz;
Oczyszczone grzyby kroimy w kostkę, gotujemy i odcedzamy.
Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Paprykę również kroimy w kostkę.
Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy.
Wrzucamy cebule paprykę i marchewkę. Chwilę smażymy i dodajemy grzyby.
Całość smażymy około 1 minut, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy.
Dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę smażymy (1-2 minuty).
Na usmażone i ostudzone naleśniki nakładamy po łyżce farszu, składamy brzegi i zwijamy krokiety.
Obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony.
Krokiety podajemy z barszczykiem lub ulubionym sosem.
Smacznego 😉
2 komentarze
Ale mi narobiłas smaku aż się oblizuje
😉