Ciasto biszkoptowe z masą śmietanową i truskawkami
Biszkopt;
6 jajek (żółtka i białka osobno),
1 szklanka cukru,
1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa;
750 ml śmietanki 30%
250 ml gęstej kwaśnej śmietany,
2 paczki cukru waniliowego,
1 łyżka żelatyny.
Dodatkowo ;
Około 700 g truskawek,
2 galaretki truskawkowe.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier cały czas miksujemy. Na koniec dodajemy żółtka i miksujemy do momentu połączenia się składników. Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy do masy białkowej i lekko mieszamy drewnianą łyżką. Masę wlewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30-40 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy.
Śmietanę 30 % ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanę 18%. Mieszamy do połączenia się składników.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy i dodajemy do masy. Wykładamy na biszkopt.
Truskawki kroimy w kostkę. Układamy na wierzchu masy.
Galaretki rozpuszczamy w goracej wodzie. Gdy zaczną tężeć wlewamy na truskawki.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego 😉
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy i dodajemy do masy. Wykładamy na biszkopt.
Truskawki kroimy w kostkę. Układamy na wierzchu masy.
Galaretki rozpuszczamy w goracej wodzie. Gdy zaczną tężeć wlewamy na truskawki.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego 😉