Ciasto biszkoptowe z masą śmietanową i truskawkami

Szpileczki i babeczki

Ciasto biszkoptowe z masą śmietanową i truskawkami
Biszkopt;
6 jajek (żółtka i białka osobno),
1 szklanka cukru,
1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa;
750 ml śmietanki 30%
250 ml gęstej kwaśnej śmietany,
2 paczki cukru waniliowego,
1 łyżka żelatyny.
Dodatkowo ;
Około 700 g truskawek,
2 galaretki truskawkowe.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier cały czas miksujemy. Na koniec dodajemy żółtka i miksujemy do momentu połączenia się składników. Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia.  Wsypujemy do masy białkowej i lekko mieszamy drewnianą łyżką. Masę wlewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30-40 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy.

Śmietanę 30 % ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanę 18%. Mieszamy do połączenia się składników.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy i dodajemy do masy. Wykładamy na biszkopt.

Truskawki kroimy w kostkę. Układamy na wierzchu masy.

Galaretki rozpuszczamy w goracej wodzie. Gdy zaczną tężeć wlewamy na truskawki.

Przechowujemy w lodówce.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies