Przepyszne ciasto drożdżowe nadziane kurczakiem i warzywami. idealna propozycja na fajny obiad lub przystawkę.
Przygotowanie jest proste. Polecam przepis.
SKŁADNIKI:
ZACZYN:
- 20 g świeżych drożdży,
- łyżka mąki,
- Szczypta cukru,
- 100 ml ciepłej wody.
CIASTO:
- 2,5 szklanki mąki,
- 150 ml ciepłej wody,
- 2 łyżki oleju lub oliwy,
- 1 płaska łyżeczka soli.
KURCZAK:
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- przyprawa do kurczaka,
- sól i pieprz do smaku.
WARZYWA:
- 1 czerwona papryka,
- 500 g pieczarek,
- 1 mała cebula,
- sól i pieprz do smaku,
- czosnek granulowany,
- wędzona papryka,
- mała puszka kukurydzy.
DODATKOWO:
Ok 150 g żółtego sera.
WYKONANIE:
Do miski kruszymy drożdże, wsypujemy cukier, mąkę i wlewamy mleko. Całość odstawiamy na 20 minut aby drożdże zaczęły pracować.
Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki na ciasto i zagniatamy.
Możemy to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem.
Przygotowane ciasto odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i doprawimy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem.
Mięso smażymy na łyżce oleju na złoty ładny kolor.
Warzywa myjemy, obieramy jeżeli jest potrzeba.
Kroimy w kostkę.
Podsmażamy na łyżce oleju do miękkości. Doprawiamy solą, pieprze, czosnkiem granulowanym oraz wędzoną papryką.
Warzywa łączymy z mięsem i studzimy. Następnie dodajemy kukurydzę. Całość dokładnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na kilka części i wałkujemy na grubość około 1 cm.
Następnie wykrawamy kółka miseczką 10-12 cm.
Wykładamy łyżkę żółtego sera i 2-3 łyżki farszu, zlepiany tworząc zgranego pierożka.
Tak przygotowujemy pozostałe składniki.
Calzone posypujemy przyprawą do pizzy.
Pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarnku do 200 stopniach.
Podajemy z ulubionym sosem.
Calzone możemy podawać na ciepło jak i zimno.
Smacznego 😉
1 komentarz
Appreciate the patience and guidance shown here. It’s rare to find such a respectful and helpful space online these days.