- 1 szklanka mleka,
- 2 łyżeczki masła,
- 2 łyżeczki cukru,
- 2 łyżeczki drożdży instant,
- 2 łyżeczki soli,
- 4 szklanki mąki,
- 1 szklanka letniego mleka,
- sezam,
Mleko zagotowujemy, dodajemy masło i cukier, mieszamy aż się rozpuści. Wlewamy do większej miski i wlewamy wodę. Mieszamy i studzimy. Dodajemy drożdże, sól i stopniowo mąkę. Zagniatamy aż ciasto będzie gładkie. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem i odstawiamy do podrośnięcia.
Z ciasta formujemy kulki. Wykładamy na natłuszczoną blaszkę. Smarujemy mlekiem i posypujemy ziarnami sezamu.
Pieczemy w 200 stopniach ok 30 minut. Smacznego.
Z ciasta formujemy kulki. Wykładamy na natłuszczoną blaszkę. Smarujemy mlekiem i posypujemy ziarnami sezamu.
Pieczemy w 200 stopniach ok 30 minut. Smacznego.