Pączki z ziemniakami
1/2 kg mąki,
1/2 kg ugotowanych ziemniaków,
2 jajka,
100 g masła,
40 g drożdży,
4 płaskie łyżki cukru,
8 łyżek mleka,
2 łyżki spirytusu,
marmolada twarda,
smalec do smażenia,
cukier puder do posypania,
Ziemniaki gotujemy i gorące mielimy przez maszynkę, dodajemy masło i mieszamy. Drożdże rozpuszczamy w mleku i 3 łyżkach cukru. Do letnich ziemniaków dodać resztę składników. Zagniatamy ciasto.
Zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godz.
Z ciasta formujemy płaskie placki wykładamy po łyżeczce marmolady i formujemy kule.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu ( u mnie smalec) z obu stron.
Gotowe pączki posypujemy pudrem.
Smacznego 😉
3 komentarze
Robiłam bardzo podobne, wyszły delikatne i puszyste 😊 Polecam
Robiłam bardzo podobne, wyszły delikatne i puszyste 😊 Polecam
U mnie również takie wyszły 😉