Spękane ciastka czekoladowe

Szpileczki i babeczki


Spękane ciastka czekoladowe
200 g mlecznej czekolady,
110 g masła,
2/3 szklanki cukru,
3 jajka,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
1 i 2/3 szklanki mąki.
cukier puder do obtaczania.
Czekoladę rozpuszczamy z masłem. Studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i stopniowo żółtka, miksujemy. 
Po woli dodajemy masę czekoladową i delikatnie mieszamy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie łączymy. 
Masę przykrywamy folią i odstawiamy do zamrażalnika na 2 godzimy lub do lodówki na 4 godziny. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze pudrze. Wykładamy na natłuszczoną i posypaną mąką blaszkę. Lekko spłaszczamy. 
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Pieczemy 10-15 minut. Studzimy na kratce. Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies