Ciasto Marlenka ( masa śmietanowo-krówkowa)

Szpileczki i babeczki

Ciasto
200 g masła,
około 700-750 g mąki pszennej,
8 łyżek miodu,
3 łyżki cukru pudru,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
2 łyżki octu,
3 duże jajka.

Masa
500 ml śmietany 30%,
2 śnieżki (+2 szklanki mleka ),
2 łyżki żelatyny,
400 g masy krówki.

Dodatkowo
1 czekolada mleczno karmelowa.

W rondlu pogrzewamy masło, miód i cukier. Gdy masło się rozpuści dodajemy sodę wymieszaną z octem. Mieszamy i zdejmujemy z ognia, ostudzamy.

Następnie dodajemy jajka i mąkę i zagniatamy ciasto.
 
Ciasto dzielimy na 8 równych kawałków. Wałkujemy na wielkość blaszki (25 na 36 cm).
Pieczemy na papierze do pieczenia 7 minut w 170 stopniach.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Śnieżki ubijamy z mlekiem ( wg wskazówek na opakowaniu).
Masy łączymy ze sobą.
Dodajemy krówkę i delikatnie mieszamy do połączenia się mas.
Żelatynę rozpuszamy w gorącej wodzie, studzimy i dodajemy do masy.
Masę dzielimy na równe części przekładamy placki.
Na wierzchu powinna znajdowac się masa.Posypujemy startą na tarce o dużych oczkach czekoladą.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego 😉

 

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

2 komentarze

Avi 13 listopada 2017 - 19:09

Hm, ciasto chyba jest smakowite, ale nie widzę w opisie, kiedy dodawane są jajka i mąka.

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 14 listopada 2017 - 06:57

Dziękuję za uwagę już poprawione 😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies