Krucho-drożdżowe rogaliki z serem i kokosem
Ciasto;
1/2 kg mąki,
pół szklanki cukru,
2 jajka,
1 kostka masła roztopionego,
5 czubatych łyżek kwaśnej śmietany,
20 g drożdży.
Farsz;
250 g twarogu,
2 łyżki śmietany 18%,
3 łyżki cukru,
3 łyżki wiórek kokosowych.
Do śmietany dodajemy drożdże i cukier, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 20-30 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Ciasto owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na godzinę.
Do twarogu dodajemy cukier, śmietanę i wiórka kokosowe, widelcem rozgniatamy i mieszamy składniki.
Ciasto dzielimy na cztery równe części. Każdą część wałkujemy w kształt koła i wycinamy trójkąty. Na każdy trójkąt wykładamy łyżeczkę farszu i zwijamy ruloniki tworząc rogaliki.
Rogaliki wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach.
Upieczone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 😉
5 komentarzy
Wyglądają bardzo uroczo!
Mozna dac margaryne np kasie zamiast masla?
Tak mozna 😉
Można użyć suchych drożdży?
Pewnie 😉