Za oknem upał więc i nie ma się ochoty na wypieki. Takie ciacho przygotujemy w dosłownie 15 minut i mocno schłodzone ochłodzi troszkę nas w te upalne dni. Przy tym cieście nie liczymy kalorii, niestety jest mega kaloryczne, ale raz na jakiś czas myślę, że możemy pozwolić sobie na kawałek takiego ciacha 😉
Ciasto rozpływa się w ustach i jest mega słodkie. Polecam Wam przygotowanie takiego ciacha bo warte jest grzechu 😉
SKŁADNIKI:
- 1 litr śmietany 30 %,
- 250 serka mascarpone,
- 3-4 łyżki cukru,
- masa krówkowa,
- 3 śmietan fixy,
- 225 g wafelków gofrowych z nadzieniem waniliowym lub śmietankowym,
- mleczna czekolada.
WYKONANIE:
Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i wystarczy chwila aby je wykonać.
Śmietanę 30 % wlewamy do misy miksera i ubijamy na gęsty krem. Następnie dodajemy cukier i ponownie miksujemy do połączenia się składników. Cukru dodajemy 3-4 łyżki w zależności od stopnia słodkości jakie lubimy.
Następnie dodajemy serek mascarpone oraz śmietan fixy, całość mieszamy do połączenia się składników.
Na blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papier do pieczenia, aby ciasto lepiej wyjęło się z blaszki.
Następnie wykładamy wafelki gofrowe. Możemy użyć dowolnych wafelków. Następnie wykładamy połowę masy śmietankowej.
Kolejno wykładamy masę krówkową. Masę najlepiej jest wyjąć wcześniej aby była miękka lub podgrzać w rondelku.
Na masę krówkową wykładamy pozostałą część masy śmietankowej.
Całość polewamy rozpuszczoną mleczną czekoladą z orzechami.
Ciasto chowamy do lodówki na minimum 2 godziny. Ciasto powinno być porządnie schłodzone wtedy smakuje najlepiej 😉
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku 😉 zobaczycie jakie jest proste i szybkie do zrobienia.
Jeżeli spodobał Ci się przepis i przygotowałeś/aś ciasto CIASTO MAXI KING BEZ PIECZENIA W 15 MINUT wyślij mi zdjęcie z efektów pracy z przyjemnością dodam jr do wpisu i będzie mi bardzo miło 😉
Życzę udanych wypieków 😉
Gosia