Kawowy murzynek ( bez jajek, masła i mleka ) to świetne ciasto do kawy czy też szklanki zimnego mleka. Ciasto przygotowane jest bez jajek, masła i mleka. Murzynek wychodzi wilgotny, odpowiednio słodki i długo zachowuje świeżość. Przygotowanie zajmuje chwilkę i jest bardzo proste i nieskomplikowane w wykonaniu.
SKŁADNIKI:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 0,5 szklanki powideł śliwkowych lub dowolnych,
- 1,5 szklanki zaparzonej kawy ( 2 łyżeczki czubate kawy ),
- 1,5 szklanki cukru,
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego,
- 4 łyżki kakao,
- 1 łyżka octu winnego lub spirytusowego,
- 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia lub sody.
- mleczna czekolada do polania,
- wiórka kokosowe opcionalnie.
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML
WYKONANIE:
Przygotowanie murzynka jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.
Przygotowujemy dwie miski. Jedna na suche składniki, a druga na mokre.
Do jednej z misek wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier, kakao i proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Proszek do pieczenia możemy zastąpić sodą oczyszczoną.
Do drugiej miski wlewamy kawę, olej, ocet i dodajemy powidła śliwkowe, mieszamy.
Mokre składniki wlewamy do suchych składników i mieszamy. Mieszamy tylko do momentu połączenia się składników. Możemy to zrobić rózgą, łyżką, widelcem lub mikserem.
Foremkę 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 45-50 minut do suchego patyczka. Wielkość formy możemy wykorzystać dowolną.
Upieczone ciasto studzimy i polewamy rozpuszczoną mleczną czekoladą i posypujemy wiórkami. Wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem lub lukrem.
Jeżeli przygotowałeś/aś Kawowy murzynek ( bez jajek, masła i mleka ) z mojego przepisu wyślij mi zdjęcie z efektów pracy będzie mi bardzo miło i z przyjemnością podzielę się nim na blogu 😉
Smacznego ciacha 😉