Ciasto kokosowe z jabłkami

Szpileczki i babeczki

Ciasto kokosowe z jabłkami to świetny pomysł na szybkie ciacho dla niezapowiedzianych gości. Ciasto przygotujesz w 10 minut plus pieczenie. Do przygotowania ciasta użyłam sezonowych papierówek ale inne jabłka też się sprawdzą. Jeżeli lubicie ciasta z papierówkami to polecam również PROSTE CIASTO Z JABŁKAMI ( PAPIERÓWKAMI ). Ciasto możemy polać białą czekoladą ale również inne czekolady się sprawdzą, lukier lu po prostu cukier puder to też świetny dodatek. Polecam wam przygotowanie takiego kokosowego ciacha 😉 a Wy jakie ciasta przygotowujecie z jabłkami ?

SKŁADNIKI;

  • 125 g masła,
  • 100 g drobnego cukru,
  • 16 g cukru wanilinowego,
  • 2 jajka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 100 ml mleka kokosowego,
  • 4 – 5 jabłek( ja użyłam papierówek ale mogą być dowolne ).

DODATKOWO;

  • Biała czekolada ,
  • garść wiórek kokosowych.

BLASZKA 28 cm x 25 cm

WYKONANIE;

Wszystkie składniki na ciasto kokosowe z jabłkami powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy jeszcze wiórka kokosowe i mieszamy. Tak przygotowaną mieszankę odstawiamy na bok.

Masło umieszczamy w misce od miksera, wsypujemy również cukier. Miksujemy do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie dodajemy stopniowo jajka i dalej miskujemy do połaczania się składników.

Gdy składniki się połączą, zmniejszamy obroty miksera do najmnieszych i stopniowo wsypujemy mieszankę kokosową (mąka, proszek do pieczenia i wiórka kokosowe) na zmianę z mleczkiem kokosowym. Miksujemy tylko do momentu połączenia się składników. Możemy to również zrobić szpatułką.

Jabłka obieramy, pozbywamy się zgniazd nasiennych i kroimy na grubsze piórka. Jabłka możemy skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Możemy użyć dowolnych jabłek. W tym przepisie użyłam papierówek.

Blaszkę 28×25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto kokosowe do foremki. Na wierzch układamy jabłka.

Ciasto kokosowe z jabłkami pieczemy 45 minut w 160 stopniach do suchego patyczka.

Upieczone ciasto studzimy na kratce. Wystudzone ciasto polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Talerze widoczne na zdjęciu zakupiłam na allegro 😉 Polecam bardzo zakupy u tego sprzedawcy były zadawalające, ekspesowe i przede wszystkim talerze są świetne, proste i eleganckie. Pasują do podania wielu potraw.

Jeżeli przygotowałeś/aś Ciasto kokosowe z jabłkami z mojego przepisu wyślij mi zdjęcie z efektów pracy z przyjemnością podzielę się nim na blogu i będzie mi niezmiernie miło 😉

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

2 komentarze

Słodko Słodka 20 sierpnia 2021 - 16:11

Ciastka z jabłkami zawsze mi się kojarzą z piękną jesienią i szarlotką. Lubię ciasta z kokosem i jeszcze takie szybkie to w ogóle super 🙂 Pyszne ciacho 😋

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 20 sierpnia 2021 - 21:10

Ja to uwielbiam takie ciacha, nawet mojemu mężowi posmakowało, a fanem nie jest takich ciast.

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies