Oponki ( pączki z dziurką) z czekoladą

Szpileczki i babeczki

Oponki ( pączki z dziurką) z czekoladą
2,5 szklanki mąki pszennej,
7 g drożdży suchych,
1 szklanka mleka,
3 żółtka,
1/3 szklanki drobnego cukru,
60 g rozpuszczonego masła,
Czekolada z nadzieniem karmelowym,
kolorowe drażetki.
Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami. Przesiewamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 

Ciasto wałkujemy na około 2 cm. Kubkiem wykrawamy kółko, następnie w środku robimy dziurkę kieliszkiem.

Smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron na złoto. Czekoladę rozpuszczamy. Polewamy oponki. 

Ozdabiamy drażetkami. Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies