Sałatka ”królowa imprezy”
1 powójna pierś z kurczaka,
300 g kabanosów chilli,
420 g pieczarek marynowanych,
6 ogórków konserwowych,
1 litowy słoik papryki konserowowej,
Mała kapusta pekińska,
1 por,
100 g cebulki prażonej,
4-5 łyżek majonezu,
3-4 łyżki ketchupu pikantnego,
4 ząbki czosnku.
Pierś z kurczaka kroimy i kosteczkę, posypujemy przyprawą do gyrosa i podsmażamy do miękkości.
Por kroimy w plasterki i zaparzamy gorącą wodą, odcedzamy.
Pieczarki, ogórki, paprykę kroimy w kosteczkę.
Kapustę pekińską szatkujemy.
Kabanosy kroimy w drobniutką kostkę.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Majonez mieszamy z ketchupem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Łączymy ze składnikami.
Połowę sałatki wykładamy do salaterki, posypujemy prażoną cebulką, następnie znów sałatka i cebulka.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego 😉
2 komentarze
Fajna nazwa
😉