Pierogi z mięsem

Szpileczki i babeczki

#krakus, #smacznieiszybko
Pierogi z mięsem

Farsz
około 1 litr bulionu drobiowego ,
1 kg mięsa wieprzowego (karkówka lub łopatka),
250 g boczku wędzonego,
1 duża pietruszka,
2 marchewki,
sól i pieprz do smaku,
łyżka majeranku.
Ciasto
800 g mąki,
800 ml bulionu ( z mięsa),
garść mąki ziemniaczanej,
1 jajko,
0,5 szklanki oleju,
szczypta soli.

Warzywa obieramy i myjemy.

Gotujemy w bulionie z mięsem do miękkości.



Ugotowane mieso, boczek, czosnek i warzywa mielimy w maszynce.



Przyprawiamy i mieszamy dokładnie.



Goracym bulionem ( w którym gotowało się mięso i warzywa) zaparzamy mąkę.



Lekko mieszamy i studzimy.



Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.



Jezeli jest zbyt lepkie dodajemy dodajemy mąkę.



Ciasto powinno byc gładkie i elastyczne.



Ciasto wałkujemy cienkutko.



Wykrawamy szklanką kółka.



Układamy po 1-2 łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi.



Gotujemy w osolonej wodzie 10 minut.



Podajemy ze smażoną cebulą.



Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

4 komentarze

Zuza 4 października 2017 - 10:23

a ja wczoraj robiłam z wołowiną:)

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 7 października 2017 - 10:01

😉

Odpowiedz
Chujowa Pani Domu 4 października 2017 - 15:01

Bardzo lubię i chętnie bym zjadła 🙂

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 7 października 2017 - 10:01

😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies