Pierogi z mięsem

Szpileczki i babeczki

#krakus, #smacznieiszybko
Pierogi z mięsem

Farsz
około 1 litr bulionu drobiowego ,
1 kg mięsa wieprzowego (karkówka lub łopatka),
250 g boczku wędzonego,
1 duża pietruszka,
2 marchewki,
sól i pieprz do smaku,
łyżka majeranku.
Ciasto
800 g mąki,
800 ml bulionu ( z mięsa),
garść mąki ziemniaczanej,
1 jajko,
0,5 szklanki oleju,
szczypta soli.

Warzywa obieramy i myjemy.

Gotujemy w bulionie z mięsem do miękkości.



Ugotowane mieso, boczek, czosnek i warzywa mielimy w maszynce.



Przyprawiamy i mieszamy dokładnie.



Goracym bulionem ( w którym gotowało się mięso i warzywa) zaparzamy mąkę.



Lekko mieszamy i studzimy.



Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.



Jezeli jest zbyt lepkie dodajemy dodajemy mąkę.



Ciasto powinno byc gładkie i elastyczne.



Ciasto wałkujemy cienkutko.



Wykrawamy szklanką kółka.



Układamy po 1-2 łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi.



Gotujemy w osolonej wodzie 10 minut.



Podajemy ze smażoną cebulą.



Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

5 komentarzy

Zuza 4 października 2017 - 10:23

a ja wczoraj robiłam z wołowiną:)

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 7 października 2017 - 10:01

😉

Odpowiedz
Chujowa Pani Domu 4 października 2017 - 15:01

Bardzo lubię i chętnie bym zjadła 🙂

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 7 października 2017 - 10:01

😉

Odpowiedz
sp2s 11 sierpnia 2025 - 11:39

402261 253330whoah this blog is magnificent i enjoy reading your posts. Maintain up the fantastic function! You know, lots of men and women are looking about for this info, you could aid them greatly. 2471

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies