Zupa krem z dyni z mozzarellą
3 skrzydełka,
około 1-1,5 litra wody,
1 marchewka,
1 pietruszka,
1/4 selera,
kawałek pora,
1,2 kg dyni (po obraniu),
1 kulka mozzarelli Galbani,
150 ml śmietanki 30 %,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczki imbiru,
1 łyżeczka gałki muszkatałowej,
szczypta chili,
wg uznania dowolne pestki, grzanki.
Do garnka z wodą wrzucamy skrzydełka, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut.
Marchewkę, pietruszkę, seler i por obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i gotujemy 15 minut.
Dynię obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do garnka i gotujemy około 20 minut.
Następnie dodajemy ser mozzarella pokrojony w kostkę, śmietankę i przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia lecz nie gotujemy.
Miksujemy zupę, ewentualnie doprawiamy wg uznania.
Zupę możemy poddawać z grzankami, pestkami uprażonymi lub chrupkim pieczywem.
Smacznego;)
2 komentarze
Lubię zupę z dyni, ale nigdy nie robiłam i nie podawałam jej z mozzarellą. Ciekawy pomysł 🙂
Polecam 😉