- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- 1 pietruszka,
- bulion drobiowy,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziele angielskie,
- 1 mała główka kapusty czerwonej,
- 500 g dyni,
- sól i pieprz do smaku,
- kurkuma,
- imbir,
- pieprz ziołowy,
- lubczyk lub natka pietruszki,
Marchewkę, pietruszkę i cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do gotującego się drobiowego bulionu. Dodajemy również ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy ok. 15 min.
Kapustę szatkujemy i dorzucamy do reszty składników, gotujemy ok 20-30 min.
Ziemniaki kroimy w drobną kosteczkę. Dynię kroimy w dużą kostkę. Warzywa dodajemy do garnka. Przyprawiamy. Gotujemy do miękkości.
Wyjmujemy liście i ziele. Blendujemy na gładki krem. Podajemy z lubczykiem lub natką pietruszki. Smacznego 😉