Zupa jarzynowa (papryka, szparagi, cukinia)
2 czerwone papryki,
1 srednia cukinia,
5 łodyg szparagów,
4 ziemniaki,
1 duża marchew,
1 pietruszka,
1/4 selera,
1 por,
sól i pieprz do smaku,
3 łyżki masła,
1 łyżeczka kurkumy,
1 łyżka suszonej bazylii,
pęczek natki pietruszki.
Wszystkie warzywa myjemy i obieramy.
Ziemniaki, marchew, seler, szparagi, por kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle.
Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie.
Jak zacznie woda się gotować, dodajemy podsmażone warzywa, gotujemy na najmniejszym ogniu około 20-25 minut.
Pozostałe warzywa kroimy w paski.
Dorzucamy do garnka. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
Na koniec przyprawiamy do smaku.
Smacznego 😉
Pozostałe warzywa kroimy w paski.
Dorzucamy do garnka. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
Na koniec przyprawiamy do smaku.
Smacznego 😉