Kotlety
- 2 szklanki kaszy jaglanej,
- 4 szklanki wody (do kaszy),
- 1 łyżka tymianku,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka oleju,
- garść suszonej marchewki,
- 1 papryka,
- 1 cebula,
- 100 g dowolnej kiełbasy,
- 100 g żółtego sera,
- 1 jajko,
- sól i pieprz do smaku,
- słodka papryka szczypta,
Sos
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki śmietany,
- 2 łyżki ketchupu,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz,
- oregano,
- słodka papryka szczypta.
szę gotujemy w stosunku 2:1. Do gotującej się kaszy dodajemy tymianek, sól, czosnek przeciśnięty przez praskę, suszoną marchewkę i 1 łyżkę oleju. Cebulę, kiełbaskę i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do kaszy i mieszamy. Studzimy.
Następnie dodajemy jajko, ser starty na tarce o dużych oczkach i doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Mieszamy, formujemy kotlety i wykładamy na natłuszczoną blaszkę. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach z termoobiegiem.
Sos:
Mieszamy ketchup, majonez i śmietanę. Dodajemy przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Podajemy kotlety z sosem.
Smacznego. 😉