Zapiekane kotlety z kaszy jaglanej

Szpileczki i babeczki

Zapiekane kotlety z kaszy jaglanej

Kotlety

  • 2 szklanki kaszy jaglanej,
  • 4 szklanki wody (do kaszy),
  • 1 łyżka tymianku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oleju,
  • garść suszonej marchewki,
  • 1 papryka,
  • 1 cebula,
  • 100 g dowolnej kiełbasy,
  • 100 g żółtego sera,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • słodka papryka szczypta,

Sos

  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz,
  • oregano,
  • słodka papryka szczypta.

szę gotujemy w stosunku 2:1. Do gotującej się kaszy dodajemy tymianek, sól, czosnek przeciśnięty przez praskę, suszoną marchewkę i 1 łyżkę oleju. Cebulę, kiełbaskę i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do kaszy i mieszamy. Studzimy. 

Następnie dodajemy jajko, ser starty na tarce o dużych oczkach i doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Mieszamy, formujemy kotlety i wykładamy na natłuszczoną blaszkę. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach z termoobiegiem. 


Sos: 


Mieszamy ketchup, majonez i śmietanę. Dodajemy przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Podajemy kotlety z sosem. 


Smacznego. 😉


Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies