Wytrawny chleb czekoladowy

Szpileczki i babeczki
Wytrawny chleb czekoladowy

 

  • zaczyn;
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżeczki wody,
  • szczypta drożdży,
  • właściwy zaczyn;
  • 4 łyzki mąki,
  • 18g wody;
  • ciasto właściwe;
  • 2 szklanki mąki chlebowej,
  • 1 szklanka  mąki pszennej,
  • 1 1/8 szklanki wody,
  • 1 łyżka wanilii,
  • 1 łyżka kakao,
  • 10g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 100g czekolady gorzkiej z chili,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • siemienie lniane opcjonalnie

Składniki zaczynu mieszamy ze sobą. Zaczyn mieszamy ze składnikami zaczynu właściwego. Przekładamy do miski, szczelnie nakrywamy folią i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 8 godzin. Wszystkie składniki prócz czekolady mieszamy ze sobą dokładnie łącząc składniki, wyrabiamy ciasto ok 10 minut. Odstawiamy na ok 15 minut. Czekoladę kroimy w kosteczkę. Dodajemy do ciasta i łączymy. Ciasto przekłądamy do miski wysmarowanej lekko olejem. odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy bochenek i przekładamy do wysmarowanej blaszki, posypujemy siemieniem i odstawiamy na 30 minut. Pieczemy ok 1 godziny w 180stopniach. 
Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

4 komentarze

gin 8 listopada 2016 - 18:28

Intrygujący 🙂

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 8 listopada 2016 - 18:40

i bardzo smaczny 😉

Odpowiedz
Biblioteczka Moni 9 listopada 2016 - 08:29

Poproszę kromeczkę 🙂 Pozdrawiam cieplutko.

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 9 listopada 2016 - 09:03

Już dawno znikł 😉 😉 Zapraszam po wypróbowanie przepisu 😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies