- zaczyn;
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżeczki wody,
- szczypta drożdży,
- właściwy zaczyn;
- 4 łyzki mąki,
- 18g wody;
- ciasto właściwe;
- 2 szklanki mąki chlebowej,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 1/8 szklanki wody,
- 1 łyżka wanilii,
- 1 łyżka kakao,
- 10g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka soli,
- 100g czekolady gorzkiej z chili,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- siemienie lniane opcjonalnie
Składniki zaczynu mieszamy ze sobą. Zaczyn mieszamy ze składnikami zaczynu właściwego. Przekładamy do miski, szczelnie nakrywamy folią i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 8 godzin. Wszystkie składniki prócz czekolady mieszamy ze sobą dokładnie łącząc składniki, wyrabiamy ciasto ok 10 minut. Odstawiamy na ok 15 minut. Czekoladę kroimy w kosteczkę. Dodajemy do ciasta i łączymy. Ciasto przekłądamy do miski wysmarowanej lekko olejem. odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy bochenek i przekładamy do wysmarowanej blaszki, posypujemy siemieniem i odstawiamy na 30 minut. Pieczemy ok 1 godziny w 180stopniach.
Smacznego 😉
4 komentarze
Intrygujący 🙂
i bardzo smaczny 😉
Poproszę kromeczkę 🙂 Pozdrawiam cieplutko.
Już dawno znikł 😉 😉 Zapraszam po wypróbowanie przepisu 😉