Wytrawne naleśniki z mielonym mięsem i marchewką

Szpileczki i babeczki

Wytrawne naleśniki z mielonym mięsem i marchewką


Placki;
2 szklanki mąki,
1 szklanka wody,
2 szklanki mleka,
2 jajka,
2 łyżki oleju,
olej do smażenia.
Farsz;
500 g mięsa mielonego,
2 duże marchewki,
1 cebula,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
2 łyżeczki bazylii suszonej,
2 łyżeczki oregano suszonego,
1 łyżeczka lubczyku suszonego,
olej do smażenia.
Placki;

Jajka rozkłócamy, dodajemy stopniowo mąkę, mleko i wodę. Na koniec wlewamy olej i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Smażymy na patelni cieniutkie placki.

Farsz;

Marchew i cebulę obieramy. Marchew trzemy na tarce o dużych oczkach, a cebulę kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy, wrzucamy warzywa i chwilę smażymy, następnie wrzucamy mięso, smażymy 1-2 minuty. Wlewamy trochę wody i dusimy do miękkości. Doprawiamy.


Na placki wykładamy farsz i zwijamy w rulony. Podsmażamy na oleju.


Podajemy z ulubionym sosem.


Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies