Wytrawne bułeczki i mięsem drobiowym i warzywami
Ciasto;
20 g świeżych drożdży,
1,5 szklanka letniej wody,
3,5 szklanki mąki,
1 łyżka suszonej kolendry,
szczypta soli i cukru,
3 łyżki oleju.
Nadzienie;
400 g mielonego mięsa z piersi kurczaka,
1 mała cukinia,
200 g ugotowanego bobu,
pół czerwonej papryki,
1 mała cebula,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1 łyżeczka suszonej kolendry,
szczypta kurkumy i chilli.
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie dodajemy sól i cukier.
Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Ciasto odstawiamy na 30 minut.
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę.
Wszystkie warzywa i mięso wrzucamy na patelnię chwilę podsmażamy.
Wlewamy odrobinę wody i dusimy wszystko do miękkości.
Lekko studzimy.
Z ciasta robimy kuleczki wielkości mandarynki, spłaszczamy wkładamy łyżkę farszu, zlepiamy formując kulę.
Wykładamy bułeczki na natłuszczoną blaszkę.
Bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem i ziołami.
Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.
Podajemy na ciepło jak i zimno z ulubionymi sosami.
Smacznego 😉