W Polsce, podobnie zresztą jak na świecie, coraz więcej osób wybiera dietę wegetariańską. Główną rolę w posiłkach odgrywają świeże i mrożone warzywa, owoce i produkty zbożowe. Niestety utarło się przekonanie, że przygotowanie smacznych posiłków bezmięsnych zajmuje znacznie więcej czasu. Jednak nie jest to prawdą, bo wystarczy podejść do tematu z głową i korzystać z takich udogodnień jak gotowe, mrożone dania wegetariańskie, warzywa na patelnię czy też mrożone owoce i warzywa. Sprawdź, jakie wegetariańskie pyszności można przygotować dosłownie w kwadrans.
Frittata, czyli danie, które zachwyca już w czasie śniadania
W jednym ze swoich fantastycznych filmów Harrison Ford, jako słynny dziennikarz telewizyjny, czarował panie, przyrządzając cudowną frittatę na śniadanie. Barwnie opisywał jej smak i sposób wykonania, którego nauczyła go tajemnicza włoska gwiazda scen teatralnych. Podstawą tego rewelacyjnego włoskiego dania są jajka oraz warzywa i to wszystkie te, które ma się „pod ręką”. W tym miejscu powiecie, że nikt nie będzie miał tyle czasu, by myć, obierać i kroić tyle różnych warzyw na śniadanie, ale my mamy na to gotowy patent. Do przyrządzenia frittaty idealnie nadają się mrożone warzywa.
Aby przyrządzić pyszne śniadanie dla bliskich, rozgrzej na patelni łyżkę oliwy. Niech dołączy do niej mrożona marchewka, mrożona fasolka szparagowa, groszek, mrożony szpinak i cokolwiek jeszcze będzie Ci odpowiadać. Smaż je około 7 minut, a następnie zalej roztrzepanymi jajkami z mlekiem, startym parmezanem, z odrobiną soli i pieprzu. Patelnię przykryj pokrywą i smaż dalej na malutkim ogniu aż do momentu ścięcia masy jajecznej. Potem wyjmij frittatę na talerz i serwuj pokrojoną w trójkąty. Uwierz nam, tym daniem zachwycisz wszystkich domowników.
Jednogarnkowe dania wegetariańskie, czyli obiad w 15 minut
Większość z nas nie ma czasu na to, by każdego dnia spędzać kilka godzin w kuchni i pichcić, a przecież wszyscy lubimy jeść pyszne, aromatyczne dania. Jeśli jesteś więc wegetarianinem lub lubisz bezmięsne posiłki, zwróć uwagę na mrożone dania wegetariańskie, które po kwadransie można podawać na stół. Jeśli więc uwielbiasz curry, Twoją uwagę powinna zwrócić mrożona ciecierzyca z dynią w sosie curry. To aromatyczne i kolorowe danie przygotujesz w 15 minut, wrzucając zawartość opakowania bez rozmrażania na rozgrzaną patelnię. Dodaj aromatyczne przyprawy i serwuj wraz z ryżem lub ulubioną kaszą.
Mrożony gulasz wegetariański z soczewicą to danie jednogarnkowe uwielbiane także przez mięsożerców. Wszystkich zachwyca fantastyczna kompozycja ciecierzycy, soczewicy, cukinii, papryki czerwonej, którą łączy niebiański, śmietankowo-pomidorowy sos. Z kolei tych, którzy wolą pozostać w kręgu polskich tradycji kulinarnych, z pewnością ucieszy mrożony pęczak lubelski z groszkiem cukrowym. Danie można przyrządzić w ciągu niespełna kwadransa, a więc to także sposób na błyskawiczny i przepyszny obiad.
Warzywa na patelnię jako lekka kolacja zadowolą każdego
Warzywa powinny być podstawą diety nie tylko wegetariańskiej, dlatego warto uczynić z nich podstawę każdego posiłku zarówno dla tych, którzy jedzą mięso, jak i dla tych, którzy z niego zrezygnowali. Dziś bez większego wysiłku można przygotowywać warzywne posiłki, korzystając z mrożonych warzyw. Szczególnie polecane są warzywa na patelnię. Z wielkim pietyzmem przygotowano fantastyczne kompozycje jarzyn i przypraw, tworząc dania, które przybliżają smaki różnych regionów świata. Sięgajcie zatem śmiało po warzywa na patelnię w stylu hiszpańskim, meksykańskim czy włoskim. Wśród propozycji warzywnych są też te o charakterze orientalnym lub naszym rodzimym.