Królowa jest tylko jedna, a zaraz po tradycyjnej jarzynowej wskakuje ona królewna gyrosowa 😉 Sałatka gyros to najlepsza sałatka na domową imprezę.
Kilka prostych i łatwo dostępnych składników i przepyszna sałatka gotowa. Sałatkę można przygotować dzień wcześniej, wtedy nawet lepiej smakuje.
Sałatka jest syta i nie potrzebuje żadnych dodatków, lecz dla fanów mięsa świetnie pasuje do schabowego czy soczystej karkówki.
SKŁADNIKI:
- 1 mała kapusta pekińska lub pół dużej,
- puszka kukurydzy,
- 5-6 średnich ogórków kiszonych lub konserwowych,
- 1 duża czerwona cebula,
- 1 podwójna pierś z kurczaka +przyprawa gyros,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- kilka łyżek ketchupu pikantnego.
Sałatkę zaczniemy od przygotowania kurczaka. Piersi kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor wraz z przyprawą gyros.
Kapustę pekińską szatkujemy. Cebulę czerwoną i ogórki kiszone kroimy w kostkę.
Majonez mieszamy z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem.
Aby przygotować sałatkę potrzebujemy średniej wielkości miski.
Na dno miski układamy połowę mięsa z kurczaka, następnie polewamy ketchupem.
Kolejno wsypujemy kukurydzę, cebulę, ogórki i połowę kapusty pekińskiej.
Następnie wykładamy sos i delikatnie lekko smarujemy.
Na koniec dodajemy pozostałą część kurczaka, znów polewamy ketchupem i całość posypujemy pozostałą kapustą pekińską.
Dodatkowo możemy posypać prażoną cebulką oraz udekorować pomidorkami koktajlowymi.
Sałatka gotowa 😉
Sałatkę przechowujemy w lodówce.
Najlepiej smakuje na drugi dzień 😉
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku sałatki gyros 😉