Waniliowe pączki z dziurką pieczone
1 i 1/3 szklanki letniego mleka,
14 g drożdży świeżych,
cukier waniliowy,
laska wanilii,
2 łyżki masła,
2/3 szklanki drobnego cukru,
2 jajka,
5 szklanek mąki pszennej,
cukier puder,
cynamon.
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i cukrem. Odstawiamy na 30 minut aż drożdże zaczną pracować. Masło rozpuszczamy i studzimy.
Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i rozczyn.
Zagniatamy dokładnie ciasto. Odstawiamy na około 1 godzinę. Ciasto wałkujemy na około 2 cm wykrawamy szklanką kółeczka, następnie na środku kieliszkiem robimy dziurkę.
Wykładamy na natłuszczoną blaszkę posypaną mąką. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.
Upieczone posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Smacznego 😉