Uszka z kapustą kiszoną i grzybami
Farsz
300 g kisoznej kapusty,
2 szklanki suszonych grzybów,
1 cebula,
3 liście laurowe,
4 ziela angielskie,
2 ząbki czosnku,
sól i pieprz do smaku,
Ciasto
500 g mąki,
garść mąki ziemniaczanej,
500 ml wrzątku,
1 jajko,
mąka do posypania.
Grzyby namaczamy w wodzie, aż zmiękną ( najlepiej na noc). Gotujemy do miękkości i odcedzamy. Kapustę kiszoną również gotujemy do miękkości i odcedzamy(w wodzie w której gotowały się grzyby). Grzyby i kapustę kroimy kroimy w drobniutką kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy. Wrzucamy cebulę na patelnię wraz z czosnkiem i liściami laurowymi i zielem angielskim. Chwilkę podsmażamy, następnie wrzucamy grzyby i kapustę. Doprawiamy do smaku. Podsmażamy 2 minuty. Wyjmujemy liście i ziele, studzimy.
Ciasto;
Mąki zalewamy wrzątkiem. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 10 minut aby odpoczęło.
Ciasto wałkujemy na około 2-3 mm. Wykrawamy kieliszkiem o średnicy około 3-4 cm kółka. Wykładamy troszeczkę farszu i zlepiamy brzegi, następnie zlepiamy końce ze sobą.
Gotujemy w olosonej wodzie około 4-5 minut do wypłynięcia. Podajemy z barszczem lub ulubionym olejem np. rydzowym.
Smacznego 😉