Tradycyjne placki ziemniaczane

Szpileczki i babeczki


Tradycyjne placki ziemniaczane
1 kg ziemniaków,
2 jajka,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżka pieprzu ziołowego,
1 łyżeczka majeranku,
2 łyżki mąki,
olej do smażenia.

Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o średnich oczkach. Z ziemniaków pozbywamy się jak największej ilości wody. 

Dodajemy przyprawy, jajka i mąkę. Mieszamy dokładnie.


Łyżką wykładamy ciasto, formując zgrabne placuszki. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. 


Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionym sosem. Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies