Tort bezowy z masą śmietankową

Szpileczki i babeczki

Tort bezowy jest mega prosty w przygotowaniu, wymaga jedynie pilnowania i ususzenia bezy. Sam krem do tortu jest bardzo prosty i przede wszystkim idealnie współgra ze słodką bezą. Dekoracja tortu też nie jest trudna, wystarczy ułożyć sezonowe owoce. Polecam przygotować taki smaczny i prosty tort bezowy z masą śmietankową, który na dodatek pięknie się prezentuje 😉

SKŁADNIKI;

BEZA;

  • 250 g białek, (6 dużych jajek lub 7 średnich),
  • szczypta soli,
  • 250 g cukru,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka octu spirytusowego.

MASA ŚMIETANKOWA;

  • 500 ml śmietany 30%,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 1 łyżka cukru pudru.

DODATKOWO;

Truskawki lub inne owoce do dekoracji.

SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250ML

WYKONANIE;

BEZA

Blaty bezowe najlepiej przygotowywać dzień wcześniej, ponieważ suszenie zajmuje dość dużo czasu.

Wszystkie składniki bezy powinny mieć temperaturę pokojową.

Białka powinny być idealnie oddzielone od żółtek, aby perfekcyjnie się ubiły.

Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Białka ubijamy tak aby nie przebić pęcherzyków powietrza ( najlepiej ubijać nie dłużej niż 3 minuty).

Następnie stopniowo dodajemy cukier, miksujemy na wysokich obrotach do momentu rozpuszczenia się cukru i ładnego połączenia się składników.

Na konic dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet, miksujemy chwilkę. Masa powinna być gładka i błyszcząca.

Na papierze do pieczenia ołówkiem robimy koła ( najlepiej użyć do tego talerza ) o średnicy 22 cm. Mi udało się zrobić na jednej blaszce piekarnikowej.

Masę bezową wykładamy na okręgi ładnie je rozprowadzając do śladów ołówka. Masa bezowa nie musi być perfekcyjnie gładka, może być pofalowana wtedy ładniej się prezentuje.

Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (termoobieg) na 5 minut. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę 90 minut. Następnie wyłączamy piekarniki i dosuszamy bezę minimum 4 godziny do całkowitego wystudzenia.

MASA ŚMIETANKOWA

Śmietanę 30 % ubijamy na sztywną masę, następnie dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Miksujemy na sztywną gładką masę.

Przekładamy blaty bezowe masą śmietankową. Ja zostawiłam 3-4 łyżki masy na wierzch, Aby owoce i inne dodatki sie ładnie trzymały.

Wierzch tortu dekorujemy w dowolny sposób. Najlepiej sprawdzą się świeże sezonowe owoce; truskawki, kiwi, mandarynki, borówki.

Mój tort bezowy udekorowałam mrożonymi truskawkami ( wpierw je odmroziłam i zostawiałam na durszlaku aby woda się odsączyła), groszkami czekoladowymi miętowymi i kolorową posypką. Tort najlepiej udekorować na ostatnią chwilę.

Jeżeli przygotowałaś/eś tort bezowy z masą śmietankową z mojego przepisu wyślij do mnie zdjęcie. Z miłą chęcią umieszczę je na blogu.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

2 komentarze

Słodko Słodka 22 marca 2021 - 13:15

Mój mąż jest wielkim wielbicielem bezy 🙂 Wygląda super 🙂

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 22 marca 2021 - 21:33

Mój też 😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies