Szybkie ciasto z kisielem truskawkowym to idealny dodatek do kawy czy herbaty. Do ciasta możemy dodać dowolny smak kisielu. Ja użyłam truskawkowego, ale fajnie będzie pasował również kisiel cytrynowy. Ciasto jest bardzo uniwersalne dlatego możemy dowolnie je udekorować. Rozpuszczona czekolada lub lukier idealnie pasują do takiego ciacha.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mąki pszennej luksusowej Szczepanki,
- 3 kisiele truskawkowe,
- 200 g miękkiego masła,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5 jajek,
- 0,5 szklanki cukru.
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML, OPAKOWANIE KISIELU 77G
WYKONANIE:
Mąkę, proszek do pieczenia i proszek kisielowy przesiewamy do dużej miski.
Do przygotowania ciasta z kisielem truskawkowym użyłam mąki pszennej luksusowej firmy SZCZEPANKI.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy do momentu rozpuszczenia się cukru.
Masło oraz żółtka dodajemy do mąki i mieszamy łyżką do połączenia się składników.
Stopniowo dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy do momentu połączenia się składników.
Blaszkę 18/28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Delikatnie przekładamy ciasto kisielowe do foremki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni góra dół.
Ciasto z kisielem truskawkowym pieczemy 45-50 minut do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Ciasto posypujemy cukrem pudrem. Ciasto możemy również polać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą białą, mleczką lub gorzką.
Szybkie ciasto z kisielem truskawkowym jest szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne . Polecam 😉
Jeżeli przygotowałeś/aś ciasto z kisielem truskawkowym wyślij mi zdjęcia z efektu pracy z przyjemnością wstawię do wpisu i będzie mi bardzo miło 😉