Sezon szparagowy w pełni tak więc przygotowałam dla was przepyszne szparagi z serem i boczkiem w słodko musztardowej marynacie. Takie szparagi możemy zrobić w piekarniku, ale również przygotować na grillu.
Szparagi to bogate źródło witamin i składników mineralnych. Zawierają kwas foliowy, który wspomaga regenerację organizmu i wpływa korzystnie na układ krążenia. Witaminy C i E poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci, a wapń i fosfor wzmacniają zęby i kości.
Polecam Wam również inne moje przepisy z wykorzystaniem szparagów: PLACKI ZIEMNIACZANE ZE SZPARAGAMI, SZPARAGI W MIODZIE Z MUSZTARDĄ FRANCUSKĄ, PAPRYKARZ Z TUŃCZYKIEM I SZPARAGAMI, FOCACCIA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I SZPARAGAMI.
SKŁADNIKI:
- Pęczek szparagów,
- kilka plastrów żółtego sera,
- kilka plastrów wędzonego boczku,
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżki musztardy francuskiej,
- 3-4 łyżki oleju,
- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią ( przyprawa).
WYKONANIE:
Szparagi myjemy i pozbywamy się twardych końcówek. Następnie bierzemy dwa szparagi i owijamy je serem, a następnie boczkiem. Możemy to robić również po jednym szparagu.
Tak przygotowane szparagi przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Miód, musztardę francuską, olej i przyprawę łączymy ze sobą.
Smarujemy przygotowane szparagi marynatą.
Pieczemy w 190 stopniach przez 20-25 minut.
Tak przygotowane szparagi możemy również grillować.
Smacznego 😉
ZAPRASZAM RÓWNIEŻ NA OBEJRZENIE FILMIKU 😉