SZPARAGI Z SEREM I BOCZKIEM

Szpileczki i babeczki

Sezon szparagowy w pełni tak więc przygotowałam dla was przepyszne szparagi z serem i boczkiem w słodko musztardowej marynacie. Takie szparagi możemy zrobić w piekarniku, ale również przygotować na grillu.

Szparagi to bogate źródło witamin i składników mineralnych. Zawierają kwas foliowy, który wspomaga regenerację organizmu i wpływa korzystnie na układ krążenia. Witaminy C i E poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci, a wapń i fosfor wzmacniają zęby i kości.

Polecam Wam również inne moje przepisy z wykorzystaniem szparagów: PLACKI ZIEMNIACZANE ZE SZPARAGAMI, SZPARAGI W MIODZIE Z MUSZTARDĄ FRANCUSKĄ, PAPRYKARZ Z TUŃCZYKIEM I SZPARAGAMI, FOCACCIA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I SZPARAGAMI.

SKŁADNIKI:

  • Pęczek szparagów,
  • kilka plastrów żółtego sera,
  • kilka plastrów wędzonego boczku,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • 3-4 łyżki oleju,
  • suszone pomidory z czosnkiem i bazylią ( przyprawa).

WYKONANIE:

Szparagi myjemy i pozbywamy się twardych końcówek. Następnie bierzemy dwa szparagi i owijamy je serem, a następnie boczkiem. Możemy to robić również po jednym szparagu.

Tak przygotowane szparagi przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Miód, musztardę francuską, olej i przyprawę łączymy ze sobą.

Smarujemy przygotowane szparagi marynatą.

Pieczemy w 190 stopniach przez 20-25 minut.

Tak przygotowane szparagi możemy również grillować.

Smacznego 😉

ZAPRASZAM RÓWNIEŻ NA OBEJRZENIE FILMIKU 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies