SZARLOTKA Z BUDYNIEM

Szpileczki i babeczki

Przepyszna szarlotka ze słodkim budyniem to idealne ciacho do kawki. Ciasto jest kruche, z pysznymi jabłuszkami i słodkim budyniem. Szarlotka podana na ciepło z lodami to istna petarda i niebo w gębie. Bita śmietana też odnajdzie się w takim zestawie. Jeżeli lubimy cynamon to możemy jabłuszka nim posypać. Zamiast jabłek możemy dodać gruszki, brzoskwinie, maliny lub inne ulubione owoce i ciacho też będzie mega smaczne. Polecam Wam wypróbowanie mojego ciacha na ciemnym spodzie KRUCHE CIASTO KAKAOWE Z BUDYNIEM I JABŁKAMI również jest znakomite, w szczególności jak lubicie ciemne ciacha tak jak ja 😉 zapraszam również na mój kanał YT i zachęcam do subskrypcji i dawania łapek w górę. A Wy jakie kruche ciasta lubicie? Jakie owoce zamiast jabłek byście dali?

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 jajko,
  • 200 g masła,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru,
  • 40 g budyniu waniliowego ( plus 500 ml mleka),
  • 3-4 jabłka,
  • cukier puder do posypania.

WYKONANIE:

Na początek przygotujemy ciasto. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jajko i masło pokrojone w kostkę wrzucamy do miski. Całość zagniatamy i dzielimy na dwie części. Chowamy do lodówki na minimum 30 minut.

Następnie możemy przygotować budyń. Budyń przygotowujemy zgodnie we wskazówkami na opakowaniu. 300 ml mleka zagotowujemy, pozostałą część czyli 200 ml mieszamy z proszkiem budyniowym i cukrem. Wlewamy mieszankę do gotującego się mleka i gotujemy na małym ogniu do momentu zgęstnienia masy.

Jabłka obieramy i kroimy w grubsze plasterki.

Jedną część ciasta wykładamy na blaszkę 24×24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie układamy jabłka. Na jabłka wykładamy budyń i na koniec ścieramy na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta i posypujemy nim wierzch wypieku.

Przygotowane ciasto pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach góra dół. Ciasto po upieczeniu najlepiej jest delikatnie ostudzić w blaszce, ponieważ może się lekko rozjechać po wyjęciu na gorąco.

Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Możemy przygotować również lukier lub rozpuścić białą czekoladę i polać ciasto.

Tak przygotowaną szarlotkę możemy podawać na ciepło z gałką lodów. Szarlotka również bardzo lubi bitą śmietanę. Tak więc podanie jej z ubitą śmietanką to strzał w dyszkę.

Zapraszam również na obejrzenie filmiku z przygotowań krok po kroku Szarlotki z budyniem 😉

Jeżeli spodobał Ci się przepis na SZARLOTKA Z BUDYNIEM i przygotowałeś/aś je z mojego przepisu wyślij mi zdjęcie z efektów pracy, będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam je do wpisu 😉

Życzę udanych wypieków 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies