Syrop z rabarbaru jest banalnie prosty w przygotowaniu. Potrzebujemy trzech składników aby cieszyć się wspaniałym syropem do rozcieńczenia z wodą lub jako dodatek do lemoniady czy innych smakołyków np: do naleśników. Rabarbar jest źródłem witamin C, E, A oraz dużej ilości fosforu i potasu. Rabarbar ma dużo właściwości zdrowotnych: przeciwzapalne czy przeczyszczające. Pomaga przy problemach ze wzdęciami, a duża ilość błonnika wspomaga proces trawienny oraz pobudza apetyt. Rababar możemy wykorzystać do wielu ciast np: CIASTO DROŻDŻOWE NA JOGURCIE Z RABARBAREM lub DROŻDŻÓWKI Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ.
SKŁADNIKI;
1 kg rabarbaru,
4 średnie cytryny,
1/4 szklanki wody,
szklanka szklanki cukru.
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML
WYKONANIE:
Łodygi rabarbaru myjemy i obieramy z cieniutkiej skórki. Każdą łodygę kroimy w małe kawałki. Kawałki rabarbaru wkładamy do miski i wlewamy wodę. Garnek przykrywamy pokrywką. Rabarbar gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Po tym czasie pokrojone kawałki rabarbaru rozpadą się i puszczą soki.
Rozpadnięty rabarbar dokładnie odcedzamy z soku. Najlepiej użyć do tego sitka o małych oczkach. Wykładamy pulpę z rabarbaru i łyżką przecieramy sok.
Sok wlewamy do garnka, resztę wyrzucamy.
Cytryny dokładnie myjemy i kroimy na pół. Z połówek cytryn wyciskamy sok. Najlepiej użyć do tego ręcznej lub elektrycznej wyciskarki do cytrusów. Wyciśnięty sok wlewamy do soku z rabarbaru.
Do przygotowanych soków wsypujemy cukier. Całość dokładnie mieszamy. Przygotowaną miksturę gotujemy na średnim palniku do momentu rozpuszczenia się cukru. Nie przykrywamy garnka pokrywką.
Następnie zmniejszamy ogień tak aby syrop tylko delikanie bulgotał. Syrop podgrzewamy dwie godziny. Im dłużej będzie się podgrzewał tym będzie gęstszy i lepiący.
Na koniec syrop zagotowujemy i gorący przelewamy do wyparzonych i suchych słoików. Zakręcamy dokładnie zakrętką.
Jeżeli syrop będziemy używać na bieżąco wystraczy wystudzone słoiki postawić do lodówki. Spokojnie postoi kilka tygodni.
Jeżeli planujemy zrobić syrop na zimę należy go zawekować. Możemy zawekować w piekarniku. Ustawiamy słoiki na średniej półce piekarnika, ustawiamy piekarnik do 110 stopni i pasteryzujemy 40 minut. Nastęnie wyłączmay piekarnik i wyjmujemy gdy słoiki całkowice wystygną.
Syrop z rabarbaru przechowujemy w chłodnym zacienionym miejscu np: w spiżarce.
Tak przygotowany syrop z rabarbaru to świetny dodatek do placków, gofrów, naleśników, sernika. Wystarczy rozcieńczyć z wodą niegazowaną lub gazowaną i cieszyć się orzeźwiającym napojem.
Smacznego 😉
ZAPRASZAM DO OBEJRZENIA FILMIKU Z PRZYGOTOWAŃ KROK PO KROKU SYROPU Z RABARBARU 😉
3 komentarze
U mnie ostatnio królują ciasta z rabarbarem, a taki mus warto mieć chociaż z parę słoiczków na zimę 🙂
Wiesz super jest. Na zimę jak znalazł 😉
123945 503917The Spirit with the Lord is with them that fear him. 537322