Surówka z kapusty, gruszki, kukurydzy i marchwi
500 g białej kapusty,
1 średnia marchewka,
2 małe gruszki,
4 łyżki kukurydzy konserwowej,
natka pietruszki.
Zalewa
50 ml wody,
50 ml octu spirytusowego 10% ,
50 ml oleju rzepakowego,
50 g cukru,
1/4 łyżeczki soli
Kapustę szatkujemy. Posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut. Marchewkę i gruszki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do kapusty wraz z kukurydzą. Natkę pietruszki szatkujemy i dodajemy do reszty. Mieszamy.
Zalewa; Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku. Zagotowujemy aż cukier się rozpuści. Gorącym zalewamy warzywa i owoce. Mieszamy dokładnie.
Przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakuje po kilku godzinach jak smaki się przegryzą 😉
Smacznego 😉