Strucla drożdżowa z truskawkami
0,5 kg mąki,
1 szklanka mleka,
20 g drożdży,
125 g masła,
3 jajka,
3 łyżki cukru,
cukier waniliowy,
około 1 kg truskawek,
Żółtko po posmarowania.
Mleko lekko podgrzewamy. Dodajemy drożdże i cukier. Dokładnie mieszamy.
Odstawiamy na 10 minut.
Następnie dodajemy rozpuszczone masło, jajka, cukier waniliowy i przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto. przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1, 5godziny.
Truskawki dzielimy na mniejsze części.
Ciasto dzielimy na dwie części. Wałkujemy na prostokąt. Wykładamy truskawki i zwijamy rulony.
Żółtko mieszamy i smarujemy wierzch ciasta.
Rulony układamy na blaszkę piekarnikową wysmarowaną masłem i posypaną mąką.
Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.
Upieczone posypujemy pudrem.
Smacznego 😉
Odstawiamy na 10 minut.
Następnie dodajemy rozpuszczone masło, jajka, cukier waniliowy i przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto. przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1, 5godziny.
Truskawki dzielimy na mniejsze części.
Ciasto dzielimy na dwie części. Wałkujemy na prostokąt. Wykładamy truskawki i zwijamy rulony.
Żółtko mieszamy i smarujemy wierzch ciasta.
Rulony układamy na blaszkę piekarnikową wysmarowaną masłem i posypaną mąką.
Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.
Upieczone posypujemy pudrem.
Smacznego 😉