Mięso
- 1 duża pierś z kurczaka,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
Ciasto
- 2 jajka,
- 1/3 szklanki mleka,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki ketchupu,
- 1 łyżeczka mielonego chili,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
- sól i pieprz.
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na małe podłużne kawałeczki. Przyprawiamy i mieszamy aby dobrze pokryły się przyprawami.
Jajko, ketchup, mleko, mąkę i przyprawy dodajemy do miski i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji ( masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany).
Kawałki mięsa obtaczamy w cieście, a następnie w mące.
Smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Odsączamy z tłuszczu.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 😉