Spaghetti z sosem pomidorowym i warzywami
1/2 opakowania makaronu spaghetti
1 cukinia,
1 cebula,
5 szparagów zielonych,
2 puszki krojonych pomidorów w zalewie,
3 ząbki czosnku,
5 łyżeczek koncentratu pomidorowego,
4 liście laurowe,
1 łyżka oregano,
2 łyżki oleju,
1,5 łyżeczki cukru,
sól, pieprz,
szczypiorek.
W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente.
Odcedzamy.
Cukinię i cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Szparagi również kroimy w kostkę.
Warzywa podsmażamy na oleju aż zmiękną.
Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, cukier i oregano.
Dusimy na małym ogniu, aż powstanie gęsty sos ( około 20-30 minut od czasu do czasu mieszając).
Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na patelnię wrzucamy ugotowany makaron i wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy z drobno posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego 😉