Bardzo uwielbiam dania z makaronem. Często przygotowuję sałatki na zimno z użyciem makaronu. Lecz makarony z sosami to jednak smakołyk w moim domu. Tym razem przygotowałam tradycyjne spaghetti bolognese, użyłam jedynie mięsa drobiowego zamiast wołowiny. Sos pomidorowy, mięso i makaron to połączenie idealne na obiad czy też kolację. Polecam przepis na szybkie danie 😉
SKŁADNIKI;
- 300 g makaronu spaghetti,
- 300 ml passaty pomidorowej,
- 300 g mielonego mięsa drobiowego,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 mała cebula,
- 0.5 łyżeczki suszonego tymianku,
- 0.5 łyżeczki suszonego oregano,
- 0.5 łyżeczki suszonej bazyli,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz do smaku,
- 0.5 łyżeczki ostrej papryki,
- szczypiorek.
WYKONANIE;
Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na patelnię i lekko podsmażamy, następnie dodajemy mięso i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy koncentrat, passatę i przyprawy oraz zioła. Całośc dusimy na małym ogniu około 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Makaron spaghetti gotujemy al dente.
Podajemy makaron z sosem i poszatkowanym szczypiorkiem.
Smacznego 😉