Spaghetti bolognese

Szpileczki i babeczki

Bardzo uwielbiam dania z makaronem. Często przygotowuję sałatki na zimno z użyciem makaronu. Lecz makarony z sosami to jednak smakołyk w moim domu. Tym razem przygotowałam tradycyjne spaghetti bolognese, użyłam jedynie mięsa drobiowego zamiast wołowiny. Sos pomidorowy, mięso i makaron to połączenie idealne na obiad czy też kolację. Polecam przepis na szybkie danie 😉

SKŁADNIKI;

  • 300 g makaronu spaghetti,
  • 300 ml passaty pomidorowej,
  • 300 g mielonego mięsa drobiowego,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • 0.5 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 0.5 łyżeczki suszonego oregano,
  • 0.5 łyżeczki suszonej bazyli,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 0.5 łyżeczki ostrej papryki,
  • szczypiorek.

WYKONANIE;

Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na patelnię i lekko podsmażamy, następnie dodajemy mięso i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy koncentrat, passatę i przyprawy oraz zioła. Całośc dusimy na małym ogniu około 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

Makaron spaghetti gotujemy al dente.

Podajemy makaron z sosem i poszatkowanym szczypiorkiem.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies